“Fay zonu üzerinde yapılaşma olmasın”
Fay zonları üzerindeki yapılaşmanın “fay yasası” ile düzenlenmesi gerektiğini ifade eden JMO bu bölgelerde kurulan yerleşim yerlerinin kentsel yenileme çalışmalarına tabi tutulmasını talep etti.
Açıklama şu ifadelerle sürdürüldü:
Ülkemizde, Bolu, Sakarya, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Kütahya, Hatay, Bingöl, Erzurum ve Hakkari başta olmak üzere 18 kent, 80’i aşkın ilçe ve 502’yi aşkın köyümüzün içinden diri fay hatlarının geçtiği, bu yerleşim birimleri içerisinden geçen fay zonları üstünde 100.000’ni aşkın binanın yer aldığı ve yüzbinlerce yurttaşımızın bu binalarda yaşadığı da göz önüne alındığında ülke insanının içinde bulunduğu risk daha da artmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de, Mw. 6.0 ve üzeri büyüklükte deprem üretecek 500’ü aşkın fay hattı ve zonun tespit edildiğine işaret eden açıklamada “Çok sayıda yerleşim birimin bu fay hatlarının üstüne veya hemen yakınına kurulmuş olması nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin acilen 7269 sayılı yasada gerekli ‘fay yasası’ düzenlemesini yaparak, aktif fay hatları veya zonları üzerine yapı yapılmasını engellemelidir” ifadeleri yer aldı.
JMO ayrıca bölgedeki hareketlerin ayrıntılı bir şekilde incelenmesinin ardından hazırlanacak raporun kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.
Sendika.Org