Önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı davada tutukluluk halinin devamına karar verildi
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu Selahattin Demirtaş ile bazı HDP’li milletvekilleri ve avukatları hazır bulundu. Demirtaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kararı doğrultusunda avukatlarınca tahliye talebinde bulunulduğunu ancak mahkemenin tutukluluğunun devamına hükmettiğini bildirerek, AİHM kararına uymayan mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini vurguladı.
Dün görülen celsede bu nedenle reddi hakim talebinde bulunduklarını belirten Demirtaş, mahkemenin talebi reddettiğini ancak buna ilişkin kararını gerekçelendirmediğini söyledi. Konuyla ilgili bir üst mahkeme olan Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesine itirazda bulunacaklarını beyan eden Demirtaş, üst mahkemenin konuya ilişkin kararını verinceye kadar davanın görülmemesi gerektiğini belirterek, savunma yapmayacağını dile getirdi. Demirtaş’ın avukatları da reddi hakim talebini reddeden mahkeme başkanı ve üye hakimlerden birinin davadan çekilmesi talebinde bulundu.
Görüşü sorulan iddia makamı, Demirtaş ve müdafilerinin talepleri doğrultusunda yapılan itirazların değerlendirilmesi için ilgili evrakların Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine ve "üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi bulunması" iddiasıyla Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
Müzakerenin ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, reddi hakim talebinin reddedilmesi üzerine yapılan itirazın değerlendirilmesi için duruşma tutanaklarının Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine ve savcılık mütalaasında belirtilen nedenlerle Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Davanın görülmesine 23, 24 ve 25 Ocak 2019 tarihlerinde devam edilecek.
Bakan Gül AİHM’nin Demirtaş kararına: "Türk yargısının tutumunu yerinde bulmuştur"
Adalet Bakanı Gül, Demirtaş ile ilgili olarak AİHM’e "milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılması, tutukluluğun hukukun üstünlüğüne aykırı ve keyfi olduğu, bu nedenle tutuklanmasının hukuka aykırı olduğuna" ilişkin itirazda bulunulduğunu anımsattı.
Bu itirazları, AİHM’in, "şikayetleri dayanaktan açıkça yoksun bulduğu için kabul edilemez" olarak değerlendirdiğini söyleyen Gül, "AİHM, Türk mahkemesinin vermiş olduğu kararın hukuka aykırı olduğuna ilişkin şikayetle ilgili, ’Hayır, hukukun üstünlüğüne aykırı değildir, keyfi değildir’ diye karar vermiştir." diye konuştu.
"Dosyanın gizliliği nedeniyle soruşturma dosyasına ulaşılmadığına" ve "tutukluluk kararına etkili bir şekilde itiraz edilemediğine" ilişkin şikayetlerin de ’açıkça dayanaktan yoksun bulunarak AİHM tarafından reddedildiğini’ belirten Gül, "AİHM, makul suç şüphesi olmaksızın tutuklandığı iddiasını da esastan inceliyor. AİHM, başvuranın suç işlendiği yönünde bağımsız bir gözlemciyi ikna edecek düzeyde, makul suç şüphesinin bulunduğunu tespit ediyor. İfade özgürlüğünün ihlal edildiği yönündeki şikayeti de incelemeye dahi gerek duymuyor." dedi.
"AİHM, Türk yargısının tutumunu yerinde bulmuştur"
BİRGÜN
MAHKEME DEMİRTAŞIN TUTUKLUĞUNA DEVAM DEDİ :
Google'da Ara
MAHKEME DEMİRTAŞIN TUTUKLUĞUNA DEVAM DEDİ